Mijn roze hemel

Lieve mama,

Ik dronk gisteren m’n eerste kopje koffie van de dag en keek naar buiten. Tegen een blauwe achtergrond zag ik de wolken langzaam een zacht geel-roze kleuren. Genietend van het kleurenspektakel en met de heerlijke geur van koffie in de neus, ging ik zitten. Smartphone in de hand, klaar om de krant te lezen maar zoals elke dag afgeleid door sociale media. ‘Sinterklaas bakt koekjes’!, schreef iemand bij een foto van de prachtige ochtendlucht, nu met filter een diep oranje-paars. 

Maar ik wist wel beter. Dat was jij, he mama. Jij bakte pannenkoeken, daarboven. Aan een lange tafel schoven jouw hemelgasten aan. De siroop vloeide rijkelijk. De geur was bedwelmend. De tongen kwamen los. Dat het vroeger toch anders was. Beter. Dat het niet de goede kant uitging met die wereld daar beneden. Je bleef maar bakken om de sfeer erin te houden, in de hemel raak je nooit verzadigd.

Ik slurpte aan m’n kopje koffie en scrollde door de krant. Brexit, Trump, Vlaams Belang… Vrolijk wordt een mens er niet van. Misschien hebben je hemelgasten gelijk, mama. Het zijn vreemde tijden. Tijden van exponentiële verandering, van onzekerheid, en mensen zoeken naar duidelijkheid. Het is een ideale voedingsbodem voor conservatisme, nationalisme, racisme. Je zou sommige dingen bijna niet geloven, mama… Hoe graag zou ik aanschuiven aan jouw tafel, en bij een dampende kop koffie en een pannenkoek mijn hoofd nog eens mogen leeg praten. 

En hoe graag zou ik je over Aaron vertellen. Over zijn dappere start op school, zijn extreme blijdschap bij elk cadeautje voor zijn ‘driede’ verjaardag, het aftellen naar Sinterklaas… Hij doet het zo goed mama. Hij is lief, enthousiast, altijd vrolijk… en soms ook een beetje heel erg boos en opstandig, zoals het een 3-jarige betaamt. Hij maakte al vriendjes op school en kan zo mooi spelen met zijn treintjes van peter.

Blijf maar lekkere pannenkoeken bakken, mama. En vertel aan je hemelgasten dat ze niet moeten wanhopen. Er is ook zoveel moois te vinden. Vandaag las ik over ‘Roots of Empathy’, een project dat uit Canada overwaaide naar Nederland waarbij jonge kinderen in de klas samen voor een baby moeten zorgen. Het beoogt hen empathischer te maken, en het is de bedoeling dat vooral ook jongetjes leren dat ze niet enkel stoer maar ook zacht mogen zijn. De resultaten zijn een klas waar er minder agressie is, waar er minder wordt gepest en waar kinderen leren dat gevoelens aan de basis van ons mens-zijn liggen. Het werkt zo goed dat het in verschillende landen wordt toegepast. Mooi, toch? 

Mijn eigen kleine jongetje thuis vertelde deze week zijn eerste leugentje, maar zei meteen erna ‘ik heb geliegt mama’… Ik was verbluft en moest tegelijk zo lachen om zijn uiteindelijke oprechtheid. Maar nog meer trots was ik toen hij me uit zichzelf vertelde dat ‘je andere kindjes niet mag duwen en pijn doen he mama’, dat het ‘heej stout’ is en dat hij dat ‘nooit doet’. Ik denk niet dat hij daarover ‘geliegt’ heeft… Het is een lieve jongen. We zullen ervoor zorgen, mama, dat hij zowel stoer als zacht mag blijven, ook wanneer hij opgroeit tot die leeftijd waarop ik hem niet meer mag overladen met kusjes aan de schoolpoort. En in zijn klasje, mama, zit er trouwens een hele regenboog aan kleurtjes bij elkaar. Je zou het prachtig vinden. Ze ruziën zonder onderscheid om de mooiste auto’s. Ze zullen samen opgroeien en blijven dat hopelijk de normaalste zaak van de wereld vinden. Dat blijf ik geloven. Omdat we altijd moeten blijven geloven. In de toekomst. Omdat hoop moet winnen van negativiteit. En omdat we elke dag ons best moeten doen, om die aanstormende generatie de beste start mee te geven. Vertel ze dat maar, daar aan jouw tafel. Dat we ons best doen.

Ik geloof dat het uiteindelijk wel goed komt, met ons, met ons allemaal. Maar stuur ons voor de zekerheid toch maar af en toe nog wat van die prachtige roze hemels, mama. Het kan maar helpen.

2 gedachten over “Mijn roze hemel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s